Галерея












Ліщинівський ПНБІ
Сухофрукти -найстародавніша «харчова добавка»

 Літо прикрашає сади й городи. Спіють соковиті вишні, за ними поспішають абрикоси та яблука. Від цього гілки хиляться низько до землі. Поступово «засмагають» у променях літнього сонця ще недавно зелені помідорчики. То тут, то там по арках зав’язуються огірки. Ціпкі колючі віти малини стоять всипані солодкими темно-червоними, майже чорними ягодами.

  І так повсюди в Ліщинівському будинку-інтернаті – буйство барв, свято плодючості, приємне відчуття тепла й затишку.

  А мешканці завжди мають на столі свіжі фрукти та овочі, які вони самі і вирощують.

 Та треба памятати, що далі буде осінь і зима.

  Один з наших мешканців Романенко Сергій Михайлович скористався літньою спекою та,згадавши байку «Стрекоза и Муравей», зайнявся сушінням фруктів. Звечора він збирає яблука, груші та ріже на скибочки. А наступний спекотний день робить свою справу – сушить.

  Цінність сухофруктів полягає в тому, що це найстародавніша і випробувана досвідом людства «харчова добавка». Якісні, правильно висушені, вони містять багатий і збалансований набір вітамінів і мікроелементів. Ними рекомендують задовольняти потребу в солодкому — щоб не кидатися на шоколад і карамель.

  Зберігає Сергій Михайлович сушку в мішечках з тканини, щоб вона добре провітрювалася. Тут вже є і абрикоси, крім яблук з грушами .

  Сушені яблука здатні підвищити вашу витривалість, так як вони містять 48% харчових волокон, 43% заліза і 115% органічних кислот. Велика кількість заліза, що міститься в яблуках, допоможе кращої транспортуванні кисню в крові, що підвищить витривалість організму. Основна умова, щоб яблука були висушені з шкіркою.

  Сушена груша дуже корисна для серця. Хоча вона не містить великої кількості харчових волокон –всього близько 20%, але груша багата залізом і вітаміном С - 13%, органічних кислот в ній міститься близько 75% і вітаміну В1 близько 3%. Груша найбагатша на вітамін С серед сухофруктів, а цей вітамін діє в нашому організмі як антиоксидант і захищає наше серце.

 

  «Чергування сушених яблук, груш і абрикос без зусиль урізноманітить раціон взимку. Сухофрукти - висококалорійні солодкі ласощі: практично чисті вуглеводи. Крім того, вони покращують роботу кишечника і мають загальнозміцнюючу дію» ,-

 каже Сергій Михайлович.

  Тож побажаємо нашим мешканцям здоров”я та наснаги в майбутньому.

 



Автор: Автор : Войткевич Ольга Олександрівна – організатор культурно-дозвіллєвої діяльності
Поділитися: